BELFIS 2019

KORAK DALJE U DOBROM SMERU

 

Sa više od 60 izlagača koji su na 5.000 m² sajamskog prostora u hali 3 Beogradskog sajma predstavili novitete fitnes industrije, sa više od 50 programa, preko100 prezentera i 19 sati predavanja, kao i 2.500 testiranja u Medical check point zoni, treći sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS, koji je održan od 4. do 6. oktobra u hali 3 Beogradskog sajma pokazao je da se fitnes branša u Srbiji sve brže razvija i napreduje, kao i da možemo očekivati sve veće uspehe u narednim godinama. Više od 110 gostiju iz Nemačke, kao i posetioci iz gotovo svih zemalja regiona (Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije), pokazatelj su da smo na pravom putu da ovu manifestaciju učinimo regionalnim liderom u oblasti fitnesa.

Značaj manifestacije prepoznale su i državne institucije – Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijat za sport i omladinu Beograda – koje su pružile podršku organizatoru sajma Savezu za rekreaciju i fitnes Srbije. Svečanom otvaranju sajma prisustvovali su Predrag Peruničić, Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Podršku sajmu i njegovom glavnom cilju popularizaciji rekreacije i fitnesa dao je i glumac Aleksandar Radojičić, koji je ove godine bio promo lice BELFIS-a.

Sve za fitnes na jednom mestu

Izlagački deo sajma predstavio je sve najbolje što fitnes industrija može da ponudi. Od noviteta u trenažnim i rehabilitacionim procesima, rekvizita, sprava i sportske opreme, nove i polovne opreme za teretane, fitnes i rehabilitacione centre, do suplementacije, zdrave ishrane i napitaka izloženo je u okviru hale 3.

Distributeri sprava za vežbanje predstavili su novitete renomiranih svetskih proizvođača Precor, Life fitness, DHZ fitness, gym 80, Star trac, Stair master… Utisak su upotpunili brendovi rekvizita, kao i kompanije koje su ponudile široku paletu sprava za teretane, kao i polovne i reparirane opreme. Pored opreme i rekvizita na jednom mestu našlo se sve za potrebno za opremanje fitnessa i sportskih klubova od sportske podloge za koju se pobrinula kompanija Pejkom, do klimatizacionih i filtracionih sistema koje je predstavila kompanija Vektor Vermag.

Naročito raduje prisustvo kompanija koje sopstvenim znanjem i tehnologijom proizvode opremu za fitnes centre. Pored kompanija Iron sport i Ring sport koji su već prepoznatljivi u sferi rekvizita za vežbanje, posebnu pažnju su privukle firme Mama Equipment sa opremom za funkcionalni trening i Cross fit, kao i Sisyphys fitness koja je predstavila fitnes mašinu za celo telo, popularnog Sizifa.

Softveri za monitoring prilikom treninga Smart4fit, za evidenciju članova Go fitness, Fit pass, kao i kompanija Comtrade u sferi modernih tehnologija predstavili su prednosti i performanse svojih proizvoda. Novitet na ovogodišnjem sajmu bio je i eFighting sistem – elektronske vreće za borilačke sportive, a kompanija Zepter International predstavila je neke od proizvoda iz svog asortimana.

Vredi pomenuti i kompaniju Urbanix vodećeg proizvođača opreme za fitnes na otvorenom.

Sportska oprema i rehabilitacija

Kada je reč o sportskoj opremi možemo slobodno reći da su se na BELFIS-u okupili lideri na tržištu Balkana – zvanični distributeri za brendove poput Nike, Asics, Gorilla wear … U sferi rehabilitacije predstavljeni su i kinesio taping, kao i Theragun ili “terapija udarcima” kao novitet u pristupu rehabilitaciji i oporavku sportista i rekreativaca. Elektromišićna stimulacija, koja se poslednjih godina sve više koristi ne samo u treningu, već u terapijske svrhe, privukla je pažnju posetilaca, a novitete u ovoj oblasti predstavili su nemačka kompanija mihaBodytec, ovlašćeni distributer za profesionalnu EMS opremu – EMS Wiemspro.

Takođe, još nekoliko inostranih kompanija je, preko zastupnika za domaće tržište, predstavilo svoje visokokvalitetne proizvode. Švajcarski proizvođač Airex je predstavio posebno dizajnirane strunjače izrađene od specijalnih materijala. Togu GmbH je nemačka kompanija koja je na sajmu predstavila sportsku opremu i rekvizite za rehabilitaciju, kao i potpuno inovativni proizvod – jastuk za aktivno-dinamičko sedenje. Po prvi put, posetioci sajma su imali priliku da vide i probaju asortiman iz CEP programa kompresivne opreme za sportiste i rekreativce koja je do sada bila dostupna samo vrhunskim sportistima.

Koliki se značaj pridaje ishrani i suplementaciji u fitnesu pokazale su kompanije Bayer, Aleksandar MN, Abela Pharm, kao i Herbalife nutrition. Za osveženje nakon napornih treninga pobrinula se kompanija Mivela sa svojim programom osvežavajućih napitaka.

Svi koji su tragali za sportskim obrazovanjem i dodatnim usavršavanjem imali su priliku da na štandovima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, Visoke sportske i zdravstvene škole, Kriminalističko – policijskog univerziteta, kao i Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum i Fakulteta za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla, dobiju aktuelne informacije o studijskim programima. Na štandovima sportske i informatičke gimnazije Prestiž i IT Academy posetioci su mogli da se uvere u prednosti privatnog srednjeg obrazovanja.

Na štandovima sajma RiminiWellness, kao i od predstavnika nemačke fitnes asocijacije DSSV mogli su da saznaju o aktuelnostima sa svetske fitness scene, kao i prilikama za usavršavanje u inostranstvu.

Osiguravajuća kuća Uniqa posvetila se edukaciji posetilaca o značaju osiguranja.

DSSV event

Internacionalni karakter ovogodišnjeg sajma potvrđen je i manifestacijom DSSV event koja je održana u okviru Belfisa. U saradnji sa Nemačkom fitness asocijacijom organizovan je dolazak brojne delegacije nemačke fitnes industrije i poseta Beogradu.

Za više od 100 predstavnika nemačkog fitnesa organizovan je smeštaj, sportsko rekreativne aktivnosti i turistički obilazak prestonice. Oni su pohađali predavanja, učestvovali na IX Evropskom fitnes kongresu, posetili sajam i iz prve ruke, vežbajući u fitnes centrima Wellness land, Sportska akademija Kočović i Tonus imali priliku da se uvere u kvalitet fitnes branše u Srbiji.

Edukacija i usavršavanje

Za sve one željne znanja i stručnog usavršavanja obezbeđen je nikad bogatiji program. Sportski savez Beograda održao je projekat „Unapređenje znanja i informisanosti stručnjaka u sportu o antidoping pravilima – antidoping obrazovanje“. U okviru prve sesije dr sc. med. Milica Vukašinović Vesić iz ADAS-a govorila je o štetnim dejstvima zabranjenih supstanci, dok je dr sc. med. Marija Anđelković, takođe iz ADAS-a, pričala o biološkom pasošu sportiste. Tokom druge sesije, doc. dr Duško Spasovski, sa Instituta za ortopedske hirurške bolesti „Banjica“, posvetio je pažnju ćelijskom i genetskom dopingu, da bi predavanja zaokružio Marko Petrović, dipl. prof. fizičkog vaspitanja i sporta, sa planiranjem nutritivnog programa kod profesionalnih sportista.

Program je nastavljen predavanjem “Zašto deca i mladi napuštaju sport” dr Aleksandra Ivanovskog sa Visoke sportske i zdravstvene škole, nakon koga je usledio deo posvećen zdravoj ishrani. Prof. dr Svetlana Stanišić govorila je o strategijama za mršavljenje. a Kristina Robal o preporukama ishrane za rekreativce i planovima ishrane kao dodatnim benefitima za klub. Mr Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije predstavio je prvo istraživanje tržišta fitnesa u Srbiji pod nazivom “Evaluacija i predviđanje razvoja fitnes klubova u Srbiji”. Dr Saša Plećević, popularni Dr Feelgood predstavio je svoj revolucionarni program zdravog života.

Drugi dan sajma obeležio je IX Evropski fitnes kongres, koji već tradicionalno okuplja eminentne predavače iz zemlje i inostranstva. Iz predavanja prof. dr Daniela Keptejna, Refita Kamberovića, Milana Ivetića, Marka Festa i dr Marka Ćosića svi zainteresovani polaznici mogli su da čuju kako kontrolom treninga oduševiti i vezati klijente, kako postići uspeh kroz kontrolu troškova, šta je to menadžment grupnih programa, kako do uspeha sa ispravnim kursom upravljanja ili saznati da li je upotreba elastičnih guma u treningu potreba ili trend?

Medical check point

Ove godine zona rehabilitacije i Medical check point privukli su veliku pažnju posetilaca, o čemu svedoči oko 2.500 testiranja urađenih tokom tri dana sajma. Fit in i Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem su pored antropometrijskih merenja radili i ergospirometriju, oksimetriju, merenje krvnog pritiska i davale preporuke za ishranu i oporavak.

Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kao što su Force center rehab posvetile su pažnju posetiocima sa problemima ili poremećajima u lokomotornom sistemu, dok je Pokret za okret akcenat stavio na sportsku dijagnostiku i analitiku, pre svega na pravilno držanje i analizu funkcije stopala najmlađih.

Health and fitness system je posetiocima Medical check point -a omogućio proveru kvaliteta rada srca, srčanog stresa i brzine metabolizma putem uređaja Cardioscan i Futrex koji utvrđuje telesni sastav.

Eksplozija energije na glavnoj bini

Na glavnoj bini tokom tri sajamska dana smenjivali su se brojni aktuelni fitness i rekreativni program. Prvi dan, kao zagrevanje za ono što je trebalo da usledi, bio je rezervisan za body&mind programe: Yoga deep workout, Fitness yoga, Pilates, Strong body… samo su neki od programa koji su predstavljeni. Drugog dana, atmosfera se dodatno zagrejala. Nakon Tamare Ratković i BodyART programa, usledili su Body combat i Grit, Les Mills programi, Dance passion, Pound fitness i Sanja Nikšić. Atmosfera se sve više zahuktavala kada je na scenu stupila Zumba fitnes ekipa, nakon kojih su svi skakali uz Kangoo jumps sa Anđelom Asanović i Dušicom Kovjanić.

Trećeg dana sajma, startovalo se već od ranih jutarnjih sati sa Carpe diem intentional body work. S obzirom da je nedelja na Belfisu već tradicionalno klupski dan, najveći srpski klubovi predstavili su sebe i svoje glavne programe. Klupski deo dana otvorio je Non stop fitness workout, nakon kojih je Tribe fitness predstavio Les Mills Tone. Athletic’s gym ekipa je predstavila svoje glavne adute – Dance aerobic, Zumba fitnes, Funkcionalni trening, Pilates i Jogu. Fantastična vežbačka atmosfera kulminirala je zajedničkim nastupom klubova Imperial gym i Sector A. Ivana Nježić i Bojan Subotić su uz zvuke domaće muzike devedesetih nastupom Bring back the 90s atmosferu dovely do usijanja. Bojana Paljić i Fit box Mia fit gym team zaključili su program na glavnoj bini.

Manidea funkcionalna zona

Kada je funkcionalni trening kao apsolutni svetski hit čija aktuelnost već godinama ne jenjava u pitanju, program na Belfisu je bio dostojan najvećih svetskih sajmova. Prvi dan je obeležilo takmičenje u funkcionalnim vežbama održano u saradnji sa Srpskom funkcionalnom fitnes federacijom. Eldoa master klas i radionica Holističkog velnesa Borisa Šimurine stavili su tačku na prvi dan i najavili nove aktivnosti.

Paralelno sa eksplozijom energije na glavnoj bini, drugog dana u funkcionalnoj zoni predstavljeni su različiti modaliteti funkcionalnog treninga: radionica “Metode i smernice za uspešno kreiranje funkcionalnog treninga” koju je vodio Gordan Nešović, Eldoa i Kros fit kids.

Prezentacija Togu & Force center rehab i radionica Mehanika vs. Intenzitet Pavla Gavrilovića i Vukašina Stanića predstavljale su uvod u seriju nadmetanja u funkcionalnim vežbama koje su održane poslednjeg dana sajma.

Kompanija Manidea koja je opremila funkcionalnu zonu obezbedila je bogate nagrade, a svi zainteresovani su mogli da kupe opremu po beneficiranim cenama.

TRX treninzi su takođe privukli posebnu pažnju posetilaca na demonstracijama programa TRX flow, TRX HIIT i TRX strong.

I najmlađi su imali svoj kutak za vežbanje u dečijoj zoni, u kojoj su uz trenere iz školica sporta, animaciju i zabavu prelazili sportske poligone, ali i plesali, pevali i učestovali u različitim sportskim igricama i takmičenjima.