BELFIS 2018

BELFIS POMERA GRANICE I POSTAVLJA NOVE STANDARDE

Blizu osam hiljada posetilaca iz Srbije i regiona isprobalo je više od pedeset različitih fitness programa koje je predstavilo preko stotinu prezentera. Više od 12 sati predavanja, radionica i prezentacija i 2.500 testiranja – sve to na 5.000 m² sajamskog prostora na kome se predstavilo preko 60 izlagača iz okruženja. Ovako bi ukratko izgledao BELFIS 2018 u brojkama, drugi po redu sajam fitnessa, wellnessa i zdravlja koji je održan od 12. do 14. oktobra u hali 3 Beogradskog sajma.
Pa ipak, nisu samo brojke ono što je obeležilo ovogodišnji BELFIS. Zaključak posetilaca, predavača, izlagača, gostiju iz inostranstva i organizatora je da je sajam pokazao da se fitness branša u Srbiji sve brže razvija i napreduje i da se narednih godina mogu očekivati samo veći uspesi.
Lideri fitness industrije na jednom mestu
Izložbeni deo sajma obuhvatio je različite segmente fitness industrije. Od noviteta u trenažnim i rehabilitacionim procesima, novih rekvizita, sprava i sportske opreme, preko podova, nove i polovne opreme za teretane, fitness i rehabilitacione centre, do suplementacije, zdrave ishrane i napitaka izloženo je na prostoru od 5.000 m². Na jednom mestu našlo se sve za opremanje
fitnessa, teretana i sportskih klubova, ali i za vežbanje u kućnoj varijanti.
Distributeri sprava za vežbanje predstavili su novitete renomiranih svetskih proizvođača Precor, DHZ fitness, gym80, Matrix, Powertec, Star trac, StairMaster… Utisak su upotpunili brendovi rekvizita, kao i kompanije koje su ponudile široku paletu sprava za teretane, kao i polovne i
reparirane opreme, uključujući asortiman Eko sistema, fabrike za izradu proizvoda od reciklirane gume koja je predstavila proizvode za opremanje podova u teretanama i fitness klubovima i sportskih terena.
Kada je reč o sportskoj opremi možemo slobodno reći da su se na BELFIS-u okupili lideri na tržištu Balkana. Sportska oprema je bila zastupljena preko zvaničnih distributera za brendove poput Nike, Asics, Gorilla wear … U sferi rehabilitacije predstavljeni su i kinesio taping, kao i Theragun ili “terapija udarcima” kao novitet u pristupu rehabilitaciji i oporavku sportista i rekreativaca. Elektromišićna stimulacija, koja se poslednjih godina sve više koristi ne samo u treningu, već u terapijske svrhe, privukla je pažnju posetilaca, a novitete u ovoj oblasti predstavili su nemačka kompanija mihaBodytec, ovlašćeni distributer za profesionalnu EMS opremu – EMS Wiemspro, kao i Compex koji je predstavila kompanija ATP sport.
Takođe, još nekoliko inostranih kompanija je, preko zastupnika za domaće tržište, predstavilo svoje visokokvalitetne proizvode. Švajcarski proizvodjač Airex je predstavio posebno dizajnirane strunjače izrađene od specijalnih materijala, “sport recovery” aparat za oporavak sportista, kao i aparat za shockwave terapiju. Togu GmbH je nemačka kompanija koja je na sajmu predstavila sportsku opremu i rekvizite za rehabilitaciju, kao i potpuno inovativni proizvod – jastuk za aktivno-dinamičko sedenje. Po prvi put, posetioci sajma su imali priliku da vide i probaju asortiman iz CEP programa kompresivne opreme za sportiste i rekreativce koja je do sada bila
dostupna samo vrhunskim sportistima.
Softveri za monitoring prilikom treninga Smart4Fit, za evidenciju članova Go fitness, FitPass, Polar kao i kompanija Comtrade sa Fitbit satovima u sferi modernih tehnologija predstavili su prednosti i performanse svojih proizvoda. Po prvi put na našem tržištu predstavljen je SMARTfit ® sistem koji tokom treninga aktivno uključuje i mentalne performanse vežbača.
Ove godine zona rehabilitacije i medical check point privukli su veliku pažnju posetilaca, o čemu svedoči više od 2.500 testiranja urađenih tokom tri dana sajma. Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kao što su Master Physical i Force Centar Rehab posvetile su pažnju posetiocima sa problemima ili poremećajima u lokomotornom sistemu, dok je Pokret za okret akcenat stavio na sportsku dijagnostiku i analitiku. Health and Fitness System je posetiocima medical check point-a omogućio proveru kvaliteta rada srca, srčanog stresa i brzine metabolizma putem uređaja “Cardioscan”. Za relax zonu za opuštanje se pobrinuo Saruna wellness&fitness team, Oriflame kozmetika i kompanija Keprom sa svojim brendom Krojterhof konjskim balsamom, kao i studio Figura fit sa inovativnom opremom za sportsku masažu i oblikovanje tela.
Koliki se značaj pridaje ishrani i suplementaciji u fitnessu pokazale su kompanije Original proteinski večernji hleb, Granum – Suncokret, ATP sport ovlašćeni distributer svetskog Brenda All stars, XL sport system sa brendom Weider, ali i farmaceutske kompanije poput Sopharma trading, Aleksandar MN i Pharmanova. Za osveženje nakon napornih treninga pobrinula se kompanija Knjaz Miloš sa Aqua viva sportskim pićima Restart, Hydroactive i Recharge.
Svi koji su tragali za sportskim obrazovanjem i dodatnim usavršavanjem imali su priliku da na štandovima Visoke sportske i zdravstvene škole, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum i Fakulteta za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla, dobiju aktuelne informacije o studijskim programima. Na štandovima sajma RiminiWellness, kao i od predstavnika nemačke fitness asocijacije DSSV mogli su da saznaju o aktuelnostima sa svetske fitness scene, kao i prilikama za usavršavanje u inostranstvu.
Posebno veliko interesovanje za BELFIS pokazali su fitness klubovi koji su se aktivno uključili u organizaciju aktivacija i dešavanja na sajmu. Tako na primer, Sportska akademija Kočović organizovala je motivacione aktivacije za posetioce, treneri kluba Mia fit i Planet Gym&Fitness centra besplatno su davali savete zainteresovanim rekreativcima o treninzima i načinu ishrane, dok je Fitnes klub Tonus omogućio besplatno korišćenje trenažnih sprava tokom sajma.
Osiguravajuće kuće Uniqa i Grawe posvetile su se edukaciji posetilaca o značaju osiguranja.
Edukacija za stručnjake u sportu i trenere Specijalizacija u fitnessu bila je tema koja je obeležila osmi po redu evropski fitness kongres koji je održan 12. oktobra u okviru sajma BELFIS 2018. Eminentni predavači iz zemlje i Evrope – Sabrina Fiterer (Sabrina Fütterer), Georg Vardai, prof. dr Ulf Sobek, Refit Kamberović, dr Duško Spasovski, Vanja Rađenović Fijan – održali su zanimljiva predavanja koja su učesnike kongresa upoznala sa novitetima iz sveta fitnessa, kao što su: butik fitness – kategorija u razvoju, zašto funkcionišu fitness diskonti u Evropi, doziranje zdravstvenog fitnessa, atletski trening za sportiste i dr.
Drugog dana sajma organizovana su predavanja na kojima su se mogle čuti vrlo interesantne teme kao što su opterećenost zdravom ishranom, zloupotreba zabranjenih supstanci među rekreativcima, terapija udarcima, nove tendencije u savremenom fitnessu, perspektive struke i menadžerski pogled na fitness biznis. Sama imena predavača poput prof. dr Svetlane Stanišić, dr sci. med. Marije Anđelković, dr Jasona S. Werslanda, Dubravka Turka, prof. dr Vladimira Koprivice i dr Marka Ćosića privukla su brojne slušaoce koji su pokazali izuzetno interesovanje za ove teme.
Istovremeno, na sajmu su organizovane edukacije za sportiste – master class i workshop na temu Weight lifting- a (Tehnika, trzaj i izbačaj) Nenada Kužića, predstavnika Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. kao i “Progein funkcionalni trening”, Nemanje Milisavljevića.
Za posetioce – extra doza adrenalina na binama Na glavnoj i funkcionalnoj bini za posetioce su organizovani brojni fitness i rekreativni programi: yoga, istezanje, pilates, bodyART… samo su neki od programa koji su prvog dana sajma u zoni body&mind pripremljeni za vežbače. Drugog dana, atmosfera se zagrejala programima poput BodyART – pure, Pound fitness, Deep workout, Kick workout, Kangoo jumps, Strong by Zumba, CF fight mix, Functional step… Les Mills je pripremio poseban program kako svojim vežbačima, tako i posetiocima premijernim programom Barre, a zatim i Grit cardio 26,
Body combat 77 i Body attack. TRX treninzi su takođe privukli posebnu pažnju posetilaca na demonstracijama programa TRX flow, TRX strong i Let's Band workout. Na podijumima za vežbanje ispred obe bine smenjivalo se svakodnevno više stotina vežbača iz zemlje, ali i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske.
Trećeg dana sajma, startovalo se već od ranih jutarnjih sati programima poput Fit ball, Funkcional burn, PHM system, Strong by Zumba i Easy step dance, Tuber workout, 300, da bi u podne SA Kočović pripredila zaista nesvakidašnji fitness doživljaj staničnog treninga koji je trajao naredna dva sata. Istim tempom nastavilo se i kasnije sa Workout mixom, Zumbom i
Pilatesom koje su demonstrirali Athletics gym treneri, da bi fantastična vežbačka atmosfera kulminirala sa programima Cardio Intese, Dance workout i veličanstvenom Zumba party.
Najmlađi su svoj kutak za vežbanje imali na galeriji sajma, u dečijoj zoni koji su uz trenere iz školica sporta, uz animaciju i zabavu prelazili sportske poligone, ali i plesali, pevali i učestovali u različitim sportskim igricama i takmičenjima.

Pored standardnog programa koji je pripremljen na ovogodišnjem sajmu BELFIS 2018, u okviru organizacije događaja, održano je i Balkansko prvenstvo u powerliftingu i benč presu kao i Otvoreno balkansko prvenstvo u Fit Kid-u.
BELFIS domaćin najboljim ekipama Balkanskog prvenstva u powerliftingu i benč presu U okviru sajma BELFIS, u organizaciji Powerlifting saveza Srbije i Evropske Powerlifting Federacije, održano je i Balkansko prvenstvo u powerliftingu i benč presu. Na prvenstvu su učestvovali brojni takmičari iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije koji su se takmičili u posebnoj disciplini benč pres u muškoj i ženkoj kategoriji kao i u powerliftingu koji obuhvata tri discipline: čučanj, benč pres i mrtvo dizanje. Na prvenstvu je sjajne rezultate postigla Reprezentacija Srbije, koja je bila veoma brojna.
Pod pokroviteljstvom sajma BELFIS održano takmičenje Balkan open Fit kids Balkan open Fit kids u organizaciji Nacionalne fitnes asocijacije Srbije, okupio je male takmičare iz zemlje i drugih balkanskih država koji su predstavili svoje vrlo zahtevne koreografije.